Beschoeiing of damwand zetten

Damwand de sterkste vorm van oeverbescherming

Wanneer een perceel bouwrijp gemaakt moet worden is de kans groot dat een deel van het perceel aan een sloot, vijver of kanaaltje grenst. Zeker wanneer bebouwing plaats gaat vinden in de vorm van huizen, gebouwen of wegen is het belangrijk dat de oevers verstevigd worden. Gebeurt dat niet, dan zal de wal binnen afzienbare tijd, als gevolg van erosie gaan verzwakken en zelfs inzakken. Voor het verstevigen van de wal kan gekozen worden uit twee mogelijkheden te weten:

  • beschoeiing zetten
  • damwand zetten

De infra specialisten van Kalis bestratingen kunnen beide mogelijkheden voor u verzorgen.

Vergunning aanvragen voor beschoeiing of damwand zetten

Een vergunning is verplicht voor een nieuwe of bestaande beschoeiing zetten wanneer deze in hoogte meer dan 80 centimeter grond keert. Dit betekent in de praktijk, dat dit vrijwel altijd het geval is. Op de website van het Waterschap vindt u uitgebreide richtlijnen waaraan een beschoeiing of een damwand moet voldoen.

Beschoeiing zetten

Voordat wij beginnen met het zetten van een beschoeiing inspecteren we eerst zaken zoals: de staat van de wal, de ondergrond en de diepte van het water waar de werkzaamheden moeten plaatsvinden. Voor beschoeiing zetten gebruiken wij bij voorkeur zo veel mogelijk milieuvriendelijke materialen zoals hardhout (FSC). Wanneer we de inspectie uitgevoerd hebben beginnen wij met het slaan van houten palen in de grond. Daarna bevestigen we  horizontaal hardhouten planken en waterdoorlatend doek tussen de palen. De ruimte tussen de beschoeiing en de grond wordt aangevuld met zand. Een professioneel geplaatste beschoeiing levert extra vierkante meters woongenot op.

Damwand zetten

Een damwand is aanmerkelijk sterker en duurzamer dan een beschoeiing. Het enige nadeel van een damwand is de prijs. Die ligt significant hoger. Wanneer wij een houten damwand zetten bestaat deze uit planken met groef en mes. Het zetten van een damwand gebeurt door de planken verticaal in de grond te trillen. Voor een damwand zetten kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten. Ook is het mogelijk om voor een stalen damwand te kiezen.

Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak over het zetten van een beschoeiing of damwand raadpleegt u de rubriek contact